top of page
Algemeen

Onze school heeft het label ‘ Verkeersactieve School’.

 

Wij willen de verkeers- en mobiliteitseducatie op een gestuctureerde,

praktijkgerichte en duurzame manier aanpakken. Op regelmatige basis komt de verkeerswerkgroep samen. Er wordt telkens een bepaald thema uitgewerkt.

 

Wil u ook meehelpen aan een verkeersveilige school?

Stuur ons een mailtje (verkeer.kbonederename@kbonet.be) en wij nodigen u uit voor onze volgende vergadering.

Verkeersnieuws
Digitale schoolpoortmedaille Brons 2018
Acties dit schooljaar

Strapdag


Op 22 september nam onze school deel aan de Strapdag (Stap- en Trapdag). Zoveel mogelijk kinderen komen die dag met de fiets of te voet naar school.

 

Voor de kinderen die te ver wonen en dus niet te voet of met de fiets konden komen, boden we een alternatief aan. Zij konden meestappen met de voetpool, die vertrok van de parking van de Delhaize naar school.

Fluo-maand ‘Laat je zien of je bent gezien’

 

De dagen worden snel korter. De zon komt pas op rond 8 uur ’s morgens. Zeker op een bewolkte dag kan het behoorlijk donker zijn als jouw kind te voet of met de fiets naar school gaat.


Het is enorm belangrijk dat voetgangers en zeker fietsers opvallen in het verkeer. Daarom willen we jullie vragen om de verlichting van de fietsen regelmatig te controleren. Kijk ook eens of alle reflectoren nog wel aan de fiets hangen.
Verder zijn er nog vele extra mogelijkheden om beter op te vallen in het verkeer. Zo bestaat er kledij en boekentassen met reflectoren of fluorescerende banden. Je kan natuurlijk ook gebruik maken van fluorescerende armbanden, beenbanden of vestjes. En ja, hoor: ook mét een fluo-vestje ben je cool !

Dode hoek, goed gezien?


De dode hoek bij vrachtwagens blijft vandaag nog erg actueel en jammer genoeg vallen er nog steeds te veel dodehoekslachtoffers te betreuren. Het contact tussen zwakke weggebruikers en vrachtwagens is immers onvermijdelijk.

Op weg naar school, in de omgeving van hun woning en zelfs te voet op straat komen kinderen regelmatig in de buurt van vrachtwagens. De dode hoek van vrachtwagens zorgt voor gevaarlijke situaties. Hoeveel aandacht de vrachtwagenbestuurder ook heeft voor de andere weggebruikers, eens die in de dode hoek staan of fietsen zijn zij helemaal onzichtbaar.
Zwakke weggebruikers zijn zich niet altijd bewust van de gevaren in de buurt van vrachtwagens. Het is letterlijk van levensbelang dat voetgangers en fietsers zelf goed inschatten welk risico zij lopen in de buurt van vrachtwagens. Voor kinderen is dit niet altijd makkelijk. Daarom willen wij op school in de lessen verkeer het probleem van de dode hoek bespreken. De leerlingen krijgen een stukje theorie: wat is de dode hoek? Wat zijn de gevolgen? Wat kan je als fietser/voetganger doen? Aan de hand van een dode hoekkoffer maken we dit voor de kinderen duidelijk.
Voor het praktische gedeelte komt er een vrachtwagen naar de school. Zo kunnen de kinderen zelf ondervinden wat de dode hoek van een vrachtwagen is.

Sam de Verkeersslang


Vele kinderen en ouders komen in een vicieuze cirkel terecht:
‘Er is steeds meer autoverkeer in de schoolomgeving dat leidt tot steeds meer onveilige situaties, waardoor het onveiligheidsgevoel van ouders toeneemt en waardoor ze hun kinderen met de auto naar school brengen met als gevolg dat er steeds meer autoverkeer in de schoolomgeving is...’'


We roepen alle kinderen en hun ouders op om die cirkel te doorbreken en

meer naar school te stappen en te fietsen. Zeker wie dichtbij de school woont.

De kleuters van de 2de en 3de kleuterklas en de leerlingen van het lager

nemen deel aan de campagne van Sam de Verkeersslang.

 


Veilig en milieuvriendelijk naar school gaan, daar draait het om. Met het spel Sam de Verkeersslang worden kinderen en hun ouders op een ludieke wijze gestimuleerd om gedurende de maand mei veilig en milieuvriendelijk naar school te komen. Dat om volgende verschillende redenen.
Kinderen vinden het leuk om naar school te stappen of te fietsen. Ze bewegen meer en doen ervaring op in het verkeer. Kinderen leren door meer te fietsen en te stappen ook beter fietsen en stappen. Ze worden fietsvaardiger, meer vertrouwd met het dagelijkse verkeer en zullen beter kunnen anticiperen op andere weggebruikers. Het principe ‘jong geleerd, is oud gedaan’, is hier zeker van toepassing. Meer milieuvriendelijke verplaatsingen verminderen ook de autodrukte en parkeerchaos aan de schoolpoort. Bovendien zijn stappen en fietsen goed voor het milieu en voor de gezondheid van de leerlingen.
Tijdens de campagne verdienden de kinderen een stip telkens als zij milieuvriendelijk (te voet, per fiets, met openbaar vervoer of carpool) naar school kwamen. Ook tijdens de turnles wordt aandacht besteed aan de fiets. De leerlingen kunnen hun fietsvaardigheden testen op een behendigheidsparcours. De politie komt ook met een verkeerspark. De leerlingen van het lager kunnen dan hun kennis van de verkeerscode en hun fietsvaardigheid testen.

Parkeren

Parkeren kan niet overal


Onze school ligt in een drukke verkeersomgeving. Dit brengt met zich mee dat de schoolomgeving onvoldoende veilig is voor onze kinderen.
We merken vaak op dat ouders die kinderen met de wagen brengen of komen afhalen, niet altijd even goed parkeren. Door de auto achter te laten op plaatsen waar het niet kan of mag, breng je kinderen in gevaar. Zij hebben dan bijvoorbeeld te weinig overzicht wanneer ze de straat willen oversteken aan het zebrapad.
Parkeer niet pal voor de schoolpoort. Dat vergroot de drukte en het gevaar.
Omdat de veiligheid van onze kinderen ons na aan het hart ligt, maar ook omdat we vinden dat goed verkeersgedrag vroeg moet gestimuleerd worden, lichten we nog even toe wat kan en niet kan.


Waar mag men niet parkeren :
- op het voetpad, fietspad of zebrapad
- op een privé-eigendom
- op een verkeersdrempel
- op minder dan 5 m afstand voor een zebrapad
 

Help er mee voor zorgen dat onze schoolomgeving veiliger wordt voor onze kinderen door :
- Niet zo dicht mogelijk bij de schoolpoorten te parkeren.
- Gebruik te maken van de parkeergelegenheden op de parking van de oude gemeenteschool, in de Reytstraat (op een reglementaire manier), in de Oudstrijdersstraat op de voorziene plaatsen en in de Pelikaanstraat op de voorziene plaatsen.
Denk eraan om voldoende ruimte te laten voor de voetgangers

- De kinderen te laten uitstappen aan de kant van de stoep, niet aan de kant van de rijweg.



De politie heeft, samen met de leerlingen van het 6de leerjaar, het parkeren in onze schoolomgeving gecontroleerd. De bestuurders die juist parkeerden kregen een parkeerbonbon. De foutparkeerders kregen een parkeerbon. Er werden 34 groene parkeerbonbons uitgedeeld en 11 rode parkeerbons.



Wij hopen op uw medewerking zodat wij samen een veilige schoolomgeving voor onze kinderen kunnen creëren.

Gemachtigd opzichter

’s Morgens kan het in de schoolomgeving heel druk zijn. Om onze kinderen op een veilige manier over te steken, zijn we op zoek naar vrijwilligers die de gratis cursus (+- anderhalf uur) voor gemachtigd opzichter willen volgen. Elke inzet is welkom, zelfs al kan je je maar een uurtje per week, maand,… vrij maken.
Bent u geïnteresseerd? Stuur dan een mailtje naar info.kbonederename@kbonet.be of bel naar 055/31 80 77.
Alvast hartelijk dank voor uw bereidwillige medewerking.

20210906_083322.jpg
20210906_083227.jpg

Ondertussen hebben we 3 gemachtigde opzichters. Ze stralen in hun nieuwe outfit. Hartelijk dank voor jullie inzet !!

bottom of page